Cultuur

Gelderland kent een rijke geschiedenis. Een historie die duizenden jaren teruggaat in de tijd en zijn sporen in het landschap heeft achtergelaten. Maak kennis met grafheuvels, marcherende soldaten, moordkruizen en imposante kastelen. Maar ook stoomgemalen en steengroeven. En niet te vergeten de machtige forten, adellijke landhuizen, bezetters, bevrijders, atoombunkers en het Rode Gevaar. 

Website spannende geschiedenis

Paleis Het Loo Kerstvakantie Paleis Het Loo Tuinen
Veluwe landschap

Tegelmuseum

Vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis smelten samen in een ogenschijnlijk eenvoudig bouwmateriaal. Dat maakt het zo boeiend. Nederland heeft een unieke plaats in de geschiedenis van tegels, tegeltableaus en keramiek.

Dat kunt u zien in het Tegelmuseum. Keramiek is van alle tijden en weerspiegelt de ontwikkelingen in kunst, techniek, architectuur en het dagelijks leven. De collectie van het Nederlands Tegelmuseum is divers. U vindt indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in Art Nouveau en Art-Decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel. Kinderen kunnen hun eigen tegeltje schilderen.

Nederlands Tegelmuseum
Eikenzoom 12 Otterlo
1,2 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum

Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum vindt u de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast ziet u er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Ook beschikt het museum over een van Europa's grootste beeldentuinen. In deze beeldentuin staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

Kröller-Müller Museum in Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Houtkampweg 6 Otterlo
4,7 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum

Jachthuis

Jachthuis Sint Hubertus

Het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland.

Het Jachthuis is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage (1856-1934). Berlage werkte al voor de Kröllers voordat hij deze omvangrijke opdracht kreeg; de eerste opdracht was het ontwerpen van een kantoorgebouw in Londen. Een andere was die van het ontwerpen van de Schipborg, een modelboerderij in het Drentse Anloo. De opdracht voor het ontwerpen van het Jachthuis, het object dat de namen Berlage en Kröller-Müller pas echt voorgoed aan elkaar zou verbinden, ontving hij waarschijnlijk begin 1915.

Jachthuis Sint Hubertus
Apeldoornseweg 258 Hoenderloo
7,1 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum

Nederlands Pluimveemuseum

Dit is een uniek museum waar de geschiedenis van kip en ei op boeiende wijze wordt getoond. Hier maakt u een reis door de tijd van de Nederlandse pluimveehouderij. Bekijk een antieke broedmachine die nog in bedrijf is en volg een kuikentje als het uit het ei komt.

Kinderen mogen de schattige kuikentjes zelf vasthouden en knuffelen. In de hoendertuin tonen meer dan 20 Oudhollandse rassen hun mooiste kleuren. Voor de kinderen is er een speurbrief voor een spannende tocht door het museum. In het authentieke veilinglokaal kunt u meedoen aan een veiling. Door met een druk op de knop de veilingklok zelf op het juiste moment stil te zetten wordt u de eigenaar van een leuk aandenken, een doosje Barneveldse eieren of een flesje advocaat.

Nederlands Pluimveemuseum
Hessenweg 2A Barneveld
14 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum

Rietveldhuisje Openluchtmuseum Arnhem

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Ze nemen u mee op reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. U komt er ogen te kort.

De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze u met hun verhalen. Gaan uw kinderen 'aan het werk' op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep of toch die verse krentenbol van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Pak de historische tram of wandel door de tijd.

Het Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4 Arnhem
17 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Ervaar het zelf en laat u meenemen in de tijd dat er geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan en de mensen nog afhankelijk waren van familie, vrienden en buren. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden. Eén ding is zeker, tijdens het bezoek komt u ogen tekort! Naast de oude ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed en voor jong en oud is er een leuke speelhoek met verschillende attracties. Bovendien zijn er in de expositiezalen wisselende tentoonstellingen te zien. Zelfs buiten is er genoeg te zien bij de oude landbouwwerktuigen en machines.

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum
Rijksweg 87 Terschuur
24 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum

Paleis Het Loo Tuinen

Paleis het Loo

Al sinds 1984 is Paleis Het Loo een museum. De ingerichte kamers en zalen van het paleis laten zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. De barokke tuinen zijn symmetrisch aangelegd naar 17e eeuws voorbeeld en uniek in Nederland!

Op het Stallenplein bevinden zich de Stallen & Koetshuizen die gebouwd zijn in opdracht van Koningin Wilhelmina (1880-1962). Het museum werd op 20 juni 1984 geopend door Koningin Beatrix.

Paleis Het Loo
Koninklijk Park 16 Apeldoorn
25,8 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum

Afrika Museum

Het Afrika Museum in Berg en Dal (nabij Nijmegen) is gewijd aan kunst uit en culturen van het continent Afrika. Het museum, opgericht in 1954, is begonnen als Missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over Afrikaanse religies.

In de loop van de 20ste eeuw heeft het museum haar horizon verbreed en toont naast religieuze en traditionele voorwerpen ook hedendaagse Afrikaanse kunst. In het Afrika museum ontdekt u dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Afrika Museum
Postweg 6 Berg en Dal
41,2 km vanaf Het Lorkenbos

Link naar dit museum